[x] Romania News

[x] Civica Romana

[x] NOS Journaal (Dutch)

[x] REUTERS News

[x] BBC News World Edition

[x] HotNews-actualitate

[x] Romania libera

[x] Politeia World

[x] Ed Wallace's Inside Automotive

Actualitatea româneasca Klaus Iohannis a depus juramântul in Parlamentul României
'Voi fi preşedintele tuturor românilor. Nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie' - a declarat Klaus Iohannis la depunerea juramantului in Parlamentul României, astazi 21 decembrie 2014.

Iohannis a castigat alegerile prezidentiale din 16 noiembrie a.c., devenind astfel dupa 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, al 4-lea presedinte al României instalat la Palatul Cotroceni.Posted by RoNews Sunday, December 21, 2014 (23:00:42)
comments? | Printer Friendly PageScore: 0


Actualitatea româneasca Plata avansului subventiei in agricultura incepand cu 16 octombrie 2014
Plata subventiei in agricultura se face anul acesta incepand cu 16 octombrie, conform informatiei publicate pe internet de Agrointel.

Subvenția pe suprafață pe 2014 se apropie de 160 de euro (vezi subvenția exacte pentru fiecare tip de cultură agricolă), iar prima tranșă va fi plătită fermierilor începând de astăzi – joi, 16 octombrie.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură va vira în conturile agricultorilor câte 69 de euro (deşi iniţial se anunţase suma de 79 euro/ha ca avans – n.r.) pentru fiecare hectar aflat în exploatație. Restul banilor urmează să fie achitați în prima parte a anului viitor.

Potrivit actului normativ aprobat recent de Guvern privind stabilirea pentru acest an a cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, plăţile care se acordă pentru anul 2014 în sectorul vegetal, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, se fac în cadrul următoarelor scheme:

a) schema de plată unică pe suprafaţă – cuantum maxim 156,89 euro/ha;

b) schema de plată separată pentru zahăr – cuantum maxim 379,17 euro/ha;

c) schema de plată specifică pentru orez din zonele defavorizate, altele decât zona montană – 300,00 euro/ha.

Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din 1 octombrie 2014.


sursa: Agrointel


Posted by RoNews Saturday, October 18, 2014 (13:01:06)
comments? | Printer Friendly PageScore: 0


Uniunea Europeana CEDO a condamnat Romania pentru represiunile violente din iunie 1990
Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Romania in cazul Mocanu, Stoica, si altii, ca urmare a modului defectuos si inadecvat in care statul roman a investigat violentele aparute in timpul demonstratiilor anti-guvernamentale din iunie 1990. In Decizia Curtii din 17 septembrie 2014 se arata ca Romania a incalcat articolele nr. 2, 3 si 6 din Conventia Europeana privind Drepturile Omului.

Ca urmare a interventiei violente a fortelor guvernamentale impotriva demonstrantilor din iunie 1990, sotul doamnei Mocanu a fost impuscat mortal, iar domnul Stoica a fost arestat si maltratat de catre ofiterii de politie.

Curtea obliga Romania la plata sumei de 30.000 de euro despagubiri morale in cazul doamnei Mocanu si 15.000 de euro despagubiri morale in cazul domnului Stoica; deasemenea plata a 2.200 euro catre doamna Mocanu si Associatia 21 Decembrie pentru cheltuieli de judecata si 9.868 domnului Stoica cheltuieli de judecata, dupa cum se arata in Decizia Marii Camere a Curtii Europene (click aici pentru a citi textul original redactat in limba engleza: Grand Chamber Judgment - Mocanu and Others v. Romania - investigation into crackdown on demonstrations in Bucharest in June 1990).

Curtea a considerat că autoritățile responsabile de anchetă nu au întreprins toate măsurile necesare ce ar fi putut conduce la identificarea și arestarea celor responsabili de actele de violență, dar și că reclamanții nu au beneficiat de o anchetă eficientă conformă cu standardele Convenției.

Recunoscând 'complexitatea' cazului, instanța europeană a apreciat că 'importanța mizelor politice pentru societatea românească ar fi trebuit să determine autoritățile române să gestioneze cazul cu promptitudine și fără tergiversări pentru a evita orice suspiciuni de înțelegeri tacite sau toleranță pentru acte ilicite'.

Potrivit articolului 44 din Convenție, deciziile Marii Camere sunt finale. Ele sunt transmise Consiliului de Miniștri ai Consiliului Europei pentru a superviza implementarea acestora de către statele vizate, informeaza agentia romana de stiri AGERPRES.


Posted by RoNews Friday, September 26, 2014 (22:56:07)
comments? | Printer Friendly PageScore: 0


Stiri externe Avion civil malaiezian cu 298 persoane la bord, doborat in estul Ucrainei
Un avion al companiei aeriene Malaysia Airlines, plecat astazi la amiaza 17 iulie 2014 din Amsterdam cu destinatia Kuala Lumpur a fost doborat in estul Ucrainei (Grabove, regiunea Donetsk) la granita cu Rusia. La bordului avionului se aflau 283 pasageri si 15 membri de echipaj.

UPDATE: Lista de pasageri si numarul total al victimelor publicate sambata 19-07-2014 de catre Malaysia Airlines:

193 olandezi (incluzand 1 cetatean cu dubla nationalitate NL/USA), 43 malaiezieni (incluzand 2 copii si 15 membri de echipaj), 27 australieni, 12 indonezieni (incluzand 1 copil), 10 britanici (incluzand 1 cetatean cu dubla nationalitate UK/S.Africa), 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi, 1 canadez si 1 neo-zeelandez.

Un grup de experti ai OSCE prezenti pentru investigatii la fata locului sunt obstructionati de rebelii pro-rusi din regiunea Donetsk.

In seara accidentului (17-07-2014), Huib Gorter, purtator de cuvant al companiei Malaysia Airlines pentru Europa declara in prima conferinta de presa tinuta pe aeroportul din Amsterdam, ca 154 pasageri erau olandezi, 27 australieni, 23 malaiezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi si 1 canadez.
Pentru restul de 50 pasageri nu se cunoastea inca nationalitatea.

Benno Baksteen, expert in aviatie, declara pentru postul TV olandez NOS ca avionul s-a dezintegrat in aer.
"Acest lucru nu se poate intampla decat in cazul in care aparatul de zbor ar fi fost tinta unui atac cu o racheta" (lansata, fie de la sol, fie de pe un avion militar).


Flightradar24
Spatiul aerian aviatic din estul Ucrainei a fost inchis. Majoritatea curselor aeriene aleg rute de zbor deasupra Bulgariei si Turciei.


Posted by RoNews Thursday, July 17, 2014 (20:35:10)
comments? | Printer Friendly PageScore: 0


Stiri externe Criza din Ucraina. Rusii ocupa aeroporturile din Crimeea
Crimeea sub ameninţarea Rusiei (... urmareste LIVE TEXT/VIDEO)

Persoane înarmate, în uniforme Bercut , au blocat drumurile de acces spre Crimeea (sursa: deschide.md)

Aeroportul din Sevastopol luat sub control de militarii rusi (sursa: deschide.md)


'Russians occupy' Crimea airports - (sursa: BBC)


Posted by RoNews Friday, February 28, 2014 (12:04:21)
comments? | Printer Friendly PageScore: 0


Actualitatea româneasca Profesorul Ion Iovcev si anchetatorii regimului separatist de la Tiraspol

Anchetat de separatiştii din Tiraspol pentru nesupunere în faţa regimului, profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” s-a prezentat ieri în faţa procurorilor şi le-a spus clar că el vorbeşte numai în limba română, refuzând discuţia în ruseşte.
Miliţenii au fost obligaţi să aducă un translator, pentru a-i pune întrebări celui pe care regimul din stânga Nistrului îl cataloghează deja “activist politic român de origine bulgară”.

Dar ce trebuie remarcat, în primul rând, este gestul de demnitate al profesorului Iovcev, care s-a dus în faţa ancehtatorilor rusofoni şi le-a cerut translator. Adică cineva care să traducă din rusă în română toată discuţia. Profesorul a spus clar că el vorbeşte doar în limba română, pentru că, după cum se ştie, limba română este oficială în Republica Moldova. Transnistria însăşi face parte din teritoriul Republicii Moldova. Cu atât mai mult cu cât, tot în ziua de 14 februarie, a fost comemorat marele poet basarabean Grigore Vieru. Se vede astfel că separatiştii adresează citaţiile pentru anchetă, către Ion Iovcev, în anumite zile de mare importanţă. Anul trecut, l-au chemat în prima zi de Crăciun.

Pe lângă faptul că profesorul Iovcev a primit o nouă citaţie la procuratură, pe 20 februarie, mai e chemat şi la inspectoratul fiscal din Tiraspol. De acolo altă citaţie. Peste toate acestea, Liceului “Lucian Blaga” i-a fost deja atribuit un cod fiscal specific Transnistriei, “fără ştirea noastră”, precizează directorul, ca şi cum separatiştii vor să smulgă pur şi simplu această şcoală de sub jurisdicţia Ministerului Educaţiei de la Chişinău. Profesorilor liceului li se pune în acest fel în vedere să achite, către Tiraspol, impozitele din salariu, fiind evident, în caz contrar, riscul desfiinţării acestei şcoli. Asta, în condiţiile în care ei achită impozitul pe salariu către statul moldovean. Altul este înţelesul acestei stratageme, arată profesorii liceului, fiind în acest fel constrânşi să nu mai lucreze în şcoala românească.

Apel pentru siguranţa elevilor români

Situaţia devine pe zi ce trece mai gravă, iar apelul pe care-l face profesorul Iovcev este elocvent în acest sens – “cerem să fim susţinuţi şi ocrotiţi, să fie garantată securitatea noastră”. Dar, atenţie, dascălul nu se gândeşte la siguranţa proprie, ci în primul rând la copiii din liceul pe care-l conduce. “Trebuie să fie apăraţi aceşti frumoşi şi educaţi copii de fărădelegile care se petrec în Transnistria”, exclamă profesorul.

[citeste tot articolul...]

Sursa: ziarul România liberăPosted by RoNews Saturday, February 15, 2014 (12:10:05)
comments? | Printer Friendly PageScore: 5


Stiri externe Nelson Mandela a murit la 95 de ani
5 decembrie 2013

Legendarul Nelson Mandela a murit acasa in Johannesburg, la varsta de 95 de ani.
Un luptator neinfricat impotriva politicii de apartheid din Africa de Sud, Mandela a reusit prin sacrificiul celor 27 de ani petrecuti in inchisoare sa aduca noii generatii lumina si speranta pentru o lume mai buna si dreapta.
Nelson Mandela prin vocea si charisma sa a unit poporul sud-african si a redat speranta pentru o convetiuire pasnica intre albi si negri, pentru o lume fara discriminare rasiala.

Acum, Nelson Mandela e cu adevarat liber.
FREE Nelson Mandela! For ever.
Rest in peace, Madiba. Thank you for everything... titreaza ziarul Daily Maverick din Africa de Sud.Posted by RoNews Friday, December 06, 2013 (13:05:25)
comments? | Printer Friendly PageScore: 0


Actualitatea româneasca Decizia CEDO din 13 noiembrie 2012 în dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990
DECIZIA Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) din 13 noiembrie 2012, in Dosarul Mineriadei 1990, cazul Anca Mocanu si altii v. Romania - (Requetes nos 10865/09, 45886/07 et 32431/08)

Dosarul in cauza are la origine plângerile unor persoane fizice si juridice contra Statului Român , respectiv doamna Anca Mocanu (dosar nr. 10865/09) si domnul Marin Stoica (dosar nr. 32431/08), precum si domnul Teodor Maries in calitate de reprezentatnt juridic al Asociatiei '21 Decembrie 1989' Bucuresti (dosar nr. 45886/07), plângeri depuse la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) la 13 iulie 2007, la 25 iunie 2008 si respectiv la 28 ianuarie 2009 in virtutea articolului 34 din Conventie privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Textul orginal al Deciziei CEDO in limba franceza, il gasiti aici in format PDF : Download

Romania a primit o noua condamnare la CEDO. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, marti, 13 noiembrie 2012, obligarea statului roman la plata a 30.000 de euro catre Anca Mocanu, al carui sot a fost ucis in timpul evenimentelor din 13 – 15 iunie 1990.

Aceasta condamnare putea fi insa evitata daca dosarul 'Mineriadelor' ar fi fost solutionat pana acum, la peste 20 de ani de la sangeroasele evenimente. In schimb, asa cum se stie, cauza a fost blocata de fostul Procuror General al Romaniei Laura Codruta Kovesi si adjunctul acesteia Tiberiu Nitu, propus in prezent pentru functia de Procuror General al Romaniei, se arata intr-un articol aparut in LUMEA JUSTITIEI

Mai jos prezentam partea finala din DECIZIA Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) Strasbourg din 13 noiembrie 2012:

A. La demande de satisfaction équitable de Mme Anca Mocanu

295. La Cour rappelle d’abord sa jurisprudence bien établie selon laquelle un arrêt constatant une violation entraîne pour l’État défendeur l’obligation juridique au regard de la Convention de mettre un terme à la violation et d’en effacer les conséquences de manière à rétablir autant que faire se peut la situation antérieure à celle-ci. Les États contractants parties à une affaire sont en principe libres de choisir les moyens dont ils useront pour se conformer à un arrêt constatant une violation. Si la nature de la violation permet une restitutio in integrum, il incombe à l’État défendeur de la réaliser. Si, en revanche, le droit national ne permet pas ou ne permet qu’imparfaitement d’effacer les conséquences de la violation, l’article 41 habilite la Cour à accorder, s’il y a lieu, à la partie lésée la satisfaction qui lui semble appropriée (Sfrijan c. Roumanie, no 20366/04, § 44, 22 novembre 2007).
Ainsi, par exemple, en cas de violation de l’article 6 de la Convention, l’application du principe restitutio in integrum implique que les requérants soient placés, le plus possible, dans une situation équivalant à celle dans laquelle ils se trouveraient s’il n’y avait pas eu manquement aux exigences de cette disposition (Sfrijan, précité, §§ 45-48).
296. Dans la présente affaire, la Cour rappelle qu’elle a conclu à la violation procédurale de l’article 2 de la Convention en raison de l’absence d’enquête effective au sujet du décès de l’époux de la requérante. Dès lors, l’État défendeur doit prendre les mesures nécessaires pour accélérer les investigations concernant le meurtre de M. Velicu-Valentin Mocanu afin de rendre une décision qui soit conforme aux exigences de la Convention (Association « 21 Décembre 1989 » et autres, précité, § 202).
297. La requérante réclame 200 000 euros (EUR) au titre du préjudice moral qu’elle aurait subi en raison de la durée excessive de l’enquête concernant le meurtre de son époux. Elle expose que, après le meurtre de son époux, alors qu’il était âgé de 22 ans et elle-même de 20, elle s’est retrouvée seule avec leurs deux enfants âgés l’un de 2 ans et l’autre de quelques mois. Elle dit que, pendant les vingt ans qui ont suivi, lors desquels elle aurait attendu l’aboutissement de l’enquête et l’établissement des responsables du meurtre de son époux, elle a dû subvenir à ses besoins et à ceux des ses enfants en travaillant comme femme de ménage et en endurant des conditions de vie particulièrement misérables.
298. Elle demande en outre 100 000 EUR pour préjudice matériel, sans expliquer en quoi celui-ci consiste.
299. Le Gouvernement estime que ces demandes de satisfaction équitable sont excessives et non justifiées et invite la Cour à les rejeter.
300. La Cour n’aperçoit pas de lien de causalité entre la violation constatée et le dommage matériel allégué et rejette cette demande.
301. En revanche, elle estime qu’il y a lieu d’octroyer une satisfaction équitable en raison du fait que les autorités nationales n’ont pas traité le dossier concernant le décès par balle de l’époux de la requérante avec le niveau de diligence requis par l’article 2 de la Convention.
Sur la base des éléments dont elle dispose, notamment le fait que l’enquête est toujours pendante, la Cour estime que la violation de l’article 2 dans son volet procédural a causé à l’intéressée un important préjudice moral en la plaçant dans une situation de détresse et de frustration. Statuant en équité, elle alloue à ce titre 30 000 EUR à la requérante.
B. L’association requérante

302. L’association requérante n’a pas présenté de demande de satisfaction équitable dans le délai imparti à cette fin.
C. Frais et dépens

303. Les requérants n’ont pas formulé de demande de remboursement des frais et dépens.
D. Intérêts moratoires

304. La Cour juge approprié de calquer le taux des intérêts moratoires sur le taux d’intérêt de la facilité de prêt marginal de la Banque centrale européenne majoré de trois points de pourcentage.
PAR CES MOTIFS, LA COUR

1. Décide, à l’unanimité, de joindre les requêtes ;

2. Déclare, à l’unanimité, les requêtes recevables quant aux griefs tirés de l’article 2 de la Convention, pour ce qui est de la requérante Anca Mocanu, de l’article 3 de la Convention pour ce qui est du requérant Marin Stoica et de l’article 6 § 1 de la Convention pour ce qui est de l’association requérante, et irrecevables pour le surplus ;

3. Dit, à l’unanimité, qu’il y a eu violation de l’article 2 de la Convention sous son volet procédural pour ce qui est de la requérante Anca Mocanu ;

4. Dit, par cinq voix contre deux, qu’il n’y a pas eu violation de l’article 3 de la Convention pour ce qui est du requérant Marin Stoica ;

5. Dit, à l’unanimité, qu’il y a eu violation de l’article 6 § 1 de la Convention pour ce qui est de l’association requérante ;

6. Dit, à l’unanimité, qu’il n’y a pas lieu d’examiner le grief tiré de l’article 34 de la Convention ;

7. Dit, à l’unanimité,
a) que l’État défendeur doit verser à la requérante Anca Mocanu, dans les trois mois à compter du jour où l’arrêt sera devenu définitif conformément à l’article 44 § 2 de la Convention, 30 000 EUR (trente mille euros), à convertir en la monnaie nationale de l’État défendeur au taux applicable à la date du règlement, pour dommage moral, plus tout montant pouvant être dû à titre d’impôt ;
b) qu’à compter de l’expiration dudit délai et jusqu’au versement, ces montants seront à majorer d’un intérêt simple à un taux égal à celui de la facilité de prêt marginal de la Banque centrale européenne applicable pendant cette période, augmenté de trois points de pourcentage ;

8. Rejette, par cinq voix contre deux, la demande de satisfaction équitable pour le surplus.
Fait en français, puis communiqué par écrit le 13 novembre 2012, en application de l’article 77 §§ 2 et 3 du règlement.

Santiago Quesada       Josep Casadevall

Greffier         PrésidentPosted by RoNews Tuesday, November 13, 2012 (15:14:47)
comments? | Printer Friendly PageScore: 5


Actualitatea româneasca România condamnata la CEDO pentru violarea dreptului la viata (mineriada 1991)

România a fost condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru violarea dreptului la viata si trebuie sa plateasca familiilor a doi români omorâti în timpul mineriadei din septembrie 1991 aproximativ 60.000 euro si cheltuielile de judecata, se arata in Sentinta CEDO din 24 aprilie 2012.

In dosarul Crainiceanu si Frumusanu contra României - (Requete no 12442/04) - CEDO a hotarât ca partile reclamante sa primeasca de la statul român câte 30.000 euro daune morale plus cheltuielile de judecata (câte 1000 euro).

Familiile Frumusanu si Crainiceanu au dat statul român în judecata la CEDO în 2004. Sotia lui Viorel Crainiceanu, Viorica, a murit când avea numai 27 de ani, împuscata în cap, în timpul mineriadei din 1991. Andrei Frumusanu (24 de ani), fiul sotilor Frumusanu, a fost împuscat mortal la 24 de ani. Cei doi au fost omorâti în Piata Victoriei, când traversau pe lânga blocul Tarom.

În 2011, CEDO s-a pronuntat în 68 de cazuri în care statul român era reclamat, iar aproximativ 90% dintre acestea au fost câstigate de reclamanti. Astfel, daunele totale pe care România trebuie sa le plateasca se ridica la peste 1.300.000 de euro, informeaza ziarul România libera.Posted by RoNews Tuesday, April 24, 2012 (13:45:25)
comments? | Printer Friendly PageScore: 0


Actualitatea româneasca Legea 27/2012 privind imprescriptibilitatea crimei publicata in Monitor Oficial

Legea 27/2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al Romaniei privind imprescriptibilitatea crimelor a fost adoptata de Parlamentul Romaniei in 28 februarie 2012.

Publicarea acestei legi in Monitorul Oficial face posibila judecarea "infractiunilor contra pacii si omenirii, indiferent de data la care au fost comise precum si a infractiunilor prevazute la art. 174-176 Cod Penal si al infractiunilor intentionate urmate de moartea victimei".

Iata textul integral al legii aparut in Monitorul Oficial nr. 180 din 20 martie 2012:

_._

Legea 27/2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al Romaniei si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 180 din 20 martie 2012

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
Codul penal al Romaniei, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 121, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Prescriptia nu inlatura raspunderea penala in cazul:
a) infractiunilor contra pacii si omenirii, indiferent de data la care au fost comise;
b) infractiunilor prevazute la art. 174-176 si al infractiunilor intentionate urmate de moartea victimei."

2. La articolul 121, dupa alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu urmatorul cuprins:
"Prescriptia nu inlatura raspunderea penala nici in cazul infractiunilor prevazute la alin. 2 lit. b) pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie, generala sau speciala, la data intrarii in vigoare a acestei dispozitii."

3. La articolul 125, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Prescriptia nu inlatura executarea pedepselor principale in cazul:
a) infractiunilor contra pacii si omenirii, indiferent de data ramanerii definitive a hotararii de condamnare;
b) infractiunilor prevazute la art. 174-176 si al infractiunilor intentionate urmate de moartea victimei."

4. La articolul 125, dupa alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu urmatorul cuprins:
"Prescriptia nu inlatura executarea pedepselor principale nici in cazul infractiunilor prevazute la alin. 2 lit. b) pentru care, la data intrarii in vigoare a acestei dispozitii, nu s-a implinit termenul de prescriptie a executarii."

Art. II
Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 153, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Prescriptia nu inlatura raspunderea penala in cazul:
a) infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi, indiferent de data la care au fost comise;
b) infractiunilor prevazute la art. 188 si 189 si al infractiunilor intentionate urmate de moartea victimei."

2. La articolul 153, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Prescriptia nu inlatura raspunderea penala nici in cazul infractiunilor prevazute la alin. (2) lit. b) pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie, generala sau speciala, la data intrarii in vigoare a acestei dispozitii."

3. La articolul 161, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Prescriptia nu inlatura executarea pedepselor principale in cazul:
a) infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi, indiferent de data la care au fost comise;
b) infractiunilor prevazute la art. 188 si 189 si al infractiunilor intentionate urmate de moartea victimei."

4. La articolul 161, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Prescriptia nu inlatura executarea pedepselor principale nici in cazul infractiunilor prevazute la alin. (2) lit. b) pentru care, la data intrarii in vigoare a acestei dispozitii, nu s-a implinit termenul de prescriptie a executarii."

Art. III
Dispozitiile art. II intra in vigoare la data intrarii in vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

_._

NOTA explicativa publicata de www.dreptonline.ro:
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la Monitorul Oficial.Posted by RoNews Wednesday, March 28, 2012 (21:09:22)
comments? | Printer Friendly PageScore: 01 2 3 ... 69 70 71
>


Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy